Tech

Intel Core i9-14900KS a doborât 4 recorduri mondiale

O echipă formată din specialiști de la ElmorLabs, ASUS, Skatterbencher și Intel a publicat recent un clip în care demonstrează overclocking-ul pe noul procesor Intel Core i9-14900KS. Testul inedit a avut loc cu o săptămână înainte de anunțul oficial al procesorului, la sediul ASUS din Taipei, Taiwan.

Procesorul Intel Core i9-14900KS este cel mai recent model pentru PC-uri desktop, având 24 de nuclee și o frecvență Max Turbo impresionantă de 6.2 GHz. Cu toate acestea, echipa din Taiwan nu s-a oprit la performanțele deja remarcabile și a decis să împingă limita procesorului la un nivel neîntâlnit până acum.

Testul a adus cu sine câteva recorduri impresionante. În primul rând, frecvența procesorului a depășit recordul mondial anterior de 9044 MHz, stabilit pe 17 octombrie 2023, cu un Core i9-14900KF, de către overclockerul suedez Elmor. Noul record mondial a ajuns la 9117.75 MHz și a fost realizat pe placa de bază ROG Maximus Z790 APEX Encore, proiectată special pentru performanțe ridicate.

Conform informațiilor din videoclipul postat pe YouTube, procesorul a atins o temperatură de -231 °C în timpul testului. Pentru a atinge aceste performanțe extreme, a fost necesar un voltaj extrem de mare de 1.85V, iar răcirea s-a realizat cu ajutorul heliului lichid.

ASUS (ROG) a anunțat recent că “un grup de overclockeri de elită a stabilit patru recorduri mondiale cu placa de bază ROG Maximus Z790 Apex Encore, împreună cu noul procesor Intel Core i9-14900KS.” Împreună cu echipa de overclocking ASUS, expertul suedez în overclocking Elmor a atins impresionanta frecvență de 9117.75 MHz. De asemenea, overclocker-ul sud-coreean SAFEDISK a folosit aceeași configurație pentru a atinge trei recorduri mondiale suplimentare: PiFast completat în doar 6.79 secunde, SuperPI 1M terminat în 3.768 secunde și PYPime 32B finalizat în 97.598 secunde.

Deși frecvența record obținută pe Intel Core i9-14900KS este impresionantă, celelalte recorduri necesită câteva explicații. PiFast, SuperPI 1M și PYPime 32B sunt toate programe utilizate pentru testarea performanței procesorului în condiții de stres, fiecare având propriul său algoritm și metrici pentru măsurarea vitezei de calcul.

Este important de menționat că overclocking-ul extrem, ca în acest caz, implică riscuri semnificative și necesită cunoștințe avansate de hardware. Este o practică care poate duce la deteriorarea hardware-ului, anularea garanției și impact negativ asupra stabilității și longevității sistemului. Din aceste motive, nu este recomandat pentru majoritatea utilizatorilor casnici, iar dacă se dorește îmbunătățirea performanței PC-ului, există metode mai sigure și mai fiabile de a o realiza.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

More in:Tech

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *